BEST – prilike za usavršavanje za studente širom Srbije

BEST (Udruženje studenata tehnike Evrope, eng. Board of European Students of Technology) je organizacija studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka koja postoji od 1989. godine. Kroz svoje delatnosti – stručne kurseve, inženjerska takmičenja i sajmove zapošljavanja – studentima omogućava mobilnost, stručno usavršavanje i započinjanje karijere u struci. Broji 3000 članova-volontera sa 89 univerziteta iz 30 zemalja, a aktivnostima koje organizuje direktno utiče na milion studenata. Ova organizacija radi na stvaranju kvalitetnih veza između studenata, univerziteta i komanija, unapređujući sistem komunikacije i stvarajući sistem koji se uspešno razvija.

PIŠE Marija Stanojević, studentkinja elektrotehnike

U Srbiji ova organizacija ima tri Lokalne grupe na Univerzitetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Realizacijom različitih projekata na nivou Univerziteta, Srbije i Evrope ove lokalne grupe rade na unpređenju studenata kroz sktručne, sajmove poslova i ineženjerska takmičenja.
Sledeći projekat na kome sve grupe rade je lokalno inženjersko takmičenje koje će se održati u svakom od ovih gradova u toku marta. Takmičenje je namenjeno studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta, koji se mogu prijaviti individualno ili u okviru već oformljenog tima od četiri člana. Ekipe stavljaju na probu svoja znanja iz oblasti tehnike, kao i timski rad, inovativnost, komunikaciju i kreativnost u jednoj od dve kategorije – timski dizajn (team design) ili studija slučaja (case study), a zahtevi takmičenja definišu se tako da ne favorizuju nijedan obrazovni profil.

Timski dizajn (Team Design) predstavlja jedno od najpopularnijih i najkreativnijih studentskih takmičenja i podrazumeva rešavanje nekog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letelica…). Krajnji proizvod ovog dela takmičenja je model koji po performansama, izgledu i materijalizaciji podržava zahteve, pravila i smernice zadatka samog takmičenja. Studija slučaja (Case Study) omogućava studentima da kroz rešavanje i prezentovanje rešenja određenog tehničko-mendadžerskog problema, testiraju svoje znanje, iskustvo, veštine, originalnost i inovativnost.

Lokalno inženjersko takmičenje BelgradeLEC će se održati 12. marta 2011. godine na Mašinskom fakultetu u Beogradu sa početkom u 10h. Na ovo takmičenje mogu se prijaviti učesnici sa Univerziteta u Beogradu preko sajta lec.best.rs do 6. marta. BEST Beograd trenutno radi i na projektu 29. Generalne skupštine koji je najveći događaj u BEST na nivou Evrope i održaće se u aprilu u Srbiji. Više informacija o lokalnoj grupi u Beogradu možete videti na http://www.best.rs.
U Nišu će se lokalno inženjersko takmičenje održati krajem marta, a informacije o prijavljivanju i tačnom datumu i lokalnoj grupi BEST Niš nalaze se na sajtu http://www.best.eu.org/nis. Od 21. do 27. februara, u okviru Kulturne razmene koju organizuju lokalne BEST grupe iz Niša, Upsale (Švedska) i Hanije (Grčka) u Niš dolazi 30 studenata iz Upsale i Hanije da se upoznaju sa našim članovima, ljudima, gradom, kulturom, običajima i prirodnim lepotama. Sredinom leta lokalna grupa BEST Niš organizovaće akademski letnji kurs.

U martu se održava i lokalno inženjersko takmičenje u Novom Sadu za studente tog Univerziteta. Pored toga lokalna grupa Novi Sad u maju organizuje stručni seminr na temu novih tehnologija u prehrambenoj industriji, pod nazivom MEET WHAT YOU EAT. U nastavku godine planiraju Kulturnu razmenu studenata i razne radionice i seminare za studete Univerziteta u Novom Sadu. Informacije o njihovom radu i daljim projektima mogu se naći na sajtu http://www.bestns.org.rs/spc2011.html.
Ove lokalne grupe zajedno teže da stvore kvalitetnije mlade ljude i studente, a njihovi članovi rade na veoma zanimljivim projektima usavršavajući se, putujući i družeći se. Pored toga, oni organizuju mnoge projekte u koje uključuju svoje kolege sa celog Univerziteta i iz Evrope pružajući im mogućnost za usavršavanje, ali i mogućnost da osete ono što ove grupe zovu BEST spirit, a u to spadaju: pozitivan duh, razmena znanja i kultura i druženje širom Evrope.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Omladinska politika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s