Korak dalje, korak napred

AIESEC, dvondevni seminar o praksama u inostranstvu, 21. i 22. februar

Srbija je već duže vreme suočena sa situacijom da najkvalitetniji stručni kadrovi, usled nedostatka odgovarajućih uslova, svoj rad nastavljaju u inostranstvu. Teška ekonomska situacija u našoj zemlji, posebno na jugu Srbije bi bila znatno drugačija kada bi se mladima obezbedilo da stečena znanja iz stranih kompanija mogu da primene u domaćem okruženju.

I dalje se u svesti mladih u velikoj meri zadržao takav pogled na probleme u društvu gde se često država vidi kao uzrok i rešenje problema. Mladi su kretanjem na studije preuzeli veliku odgovornost da polazeći od sebe promene celo društvo na bolje. U jednom trenutku potrebno je iskoračiti iz pasivnog, ustaljenog i nepraktičnog domaćeg sistema obrazovanja koji jednostavno nije u stanju da drži korak sa savremenim svetskim trendovima kao što su specijalizacija u određenoj oblasti, više praktičnog znanja, onlajn studiranje, aktivna saradnja sa kompanijama i uvid u zahteve tržišta.

Omogućiti domaćim studentima rad u nekoj inostranoj kompaniji možda se na prvi pogled čini nerealnom zamisli. Međutim, mnogim praktikantima koji su učestvovali u programu AIESEC praksi to je realnost i iskustvo kojeg se rado sećaju.

Kao početni korak u rešavanju ovakvih problema AIESEC u Nišu vidi kroz organizovanje dvodnevnog seminara 21. i 22. februara u sali SKC-a u Banovini. Cilj seminara je upoznavanje velikog broja mladih ljudi sa mogućnostima za odlazak na prakse i koristima koje bi dobili tokom rada u svojoj struci u nekoj od uspešnih kompanija u Rusiji, Turskoj, Indiji, Grčkoj i mnogim drugim zemljama. Raniji učesnici ovog programa podeliće sa delegatima svoja iskustva i ukazati im na izazove sa kojima su se suočili u novoj potpuno drugačijoj sredini. Potencijalni kandidati moći će da se upoznaju sa kulturološkim šokom koji je neizbežan prilikom dolaska u sredinu koja ima potpuno drugačije navike, veru i kulturu u svakodnevnom životu. Jedan od izazova je i izboriti se sa predrasudama prema odlasku u inostranstvo koje mnogi od naših studenata poseduju, pokazati im da je to moguće uz minimalna finansijska opterećenja.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom naviše od 1700 univerziteta u preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Za više informacija:
Jovan Todosijevć
PR menadžer projekta “Outgoing Exchange Seminar”
Telefon: +381.60.0.344.300
Kancelarija: +381.18.528.647
E–mail: jovan.todosijevic@aiesec.net

Ostavite komentar

Objavljeno pod Šta ima novo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s