Srbija se sporo oporavlja od krize

Ministar ekonomije u Nišu, „Ekonomska politika vlade“

photo: g17plus.blog.rs

Krajem novembra Niš je posetio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Tom prilikom održao je predavanje studentima Ekonomskog fakulteta na temu ”Ekonomska politika vlade”, govoreći o uzrocima ekonomske krize u svetu i kod nas i sprovedenim merama u suzbijanju iste. Ministar Dinkić najavio je da će se naredne godine izdvojiti više sredstava za opštine u kojima je stopa nezaposlenosti veća, a tu spada i Grad Niš. Poređenja radi, u Nišu je stopa nezaposlenosti deset puta veća nego u beogradskoj opštini Vračar.

PIŠE Marija Abramović, student ekonomije

Svetska ekonomska kriza iznenadila je mnoge stučnjake iz oblasti ekonomije.  Niko nije predvideo da će se 2008. godine desiti tako nešto. Mnoge zemlje su lutale u iznalaženju načina  da se izbore sa velikim problemom koji je stao ispred njih.

Švedska, Slovenija, Nemačka i Poljska su zemlje koje izlaze iz krize, dok su Grčka i Rumunija i dalje u recesiji.

Srbija se, prema Dinkićevim rečima, brže oporavlja za razliku od zemalja u regionu, ali taj oporavak nije zadovoljavajući.

Srpska privreda imala je pad bruto društvenog proizvoda u 2009. godini, ali je oporavak krenuo ove godine.

Očekuje se do kraja godine rast BDP-a od 1,9% (prema podacima MMF-a), ali je on i dalje na nižem nivou nego iz 2008. godine, tačnije pre krize.

U Srbiji je zabeležen rast industrijske proizvodnje od 5% i povećanje izvoza za 21%  koji se u septembru vratio na nivo pre krize.

– Srbija izvozi sirovine, poljoprivredne proizvode i poluproizvode što predstavlja veliki problem – istakao je Dinkiċ i naglasio da bi trebalo da se izvoze proizvodi veċe vrednosti. Upravo zbog toga, radi se na dovođenju stranih investitora u našu zemlju.

Statistika Niša

 

Kako bi privukli inostrani kapital, treba da se stvore podsticajne mere za kompanije posebno iz elektronske i auto-industrije, kao i sektora informacionih tehnologija, a radi se i na podizanju slobodnih industrijskih zona u Srbiji.

Najveċe prepreke za dovođenje  stranih investitora su dobijanje dozvole, nesređene zemljišne knjige, visoke komunalne takse i slično.

Dinkiċ je naglasio da je regionalizacija ključna za ravnomerni razvoj Srbije. Prema nacrtu o regionalizaciji i decentralizaciji Srbiije, Niš treba da bude sedište Južnog regiona, a građani bi na izborima birali svoje poslanike Regionalne Skupštine, kao što to danas čine Vojvođani. Na taj način bi bile prebačene nadležnosti sa vrha, na regione i lokalne samouprave.

Početkom 2011. godine u Nišu ċe biti premešten Fond za razvoj, a zaposlenje  u centrali Fonda za razvoj dobiċe oko tridesetak ljudi.

Nezaposlenost u Srbiji je i dalje velika, ali se radi na tome da se ona smanji. U okviru programa zapošljavanja Ministarstva ekonomije ”Prva šansa” u narednoj godini biċe zaposleno dva puta više mladih pripravnika nego ove godine (20 000 pripravnika). Za razliku od prethodne godine, ovog puta sredstva ċe obezbediti, pored pokrajinske vlade (koja ċe izdvojiti veċi deo) i gradovi i opštine u skladu sa svojim moguċnostima.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Grad Niš

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s