Kako putovati sa malo para

Da li ste se poželeli da otputujete negde, ali niste imali dovoljno novca da to putovanje priuštite sebi? Da li ste poželeli da upoznate znamenitosti i kulturu nekog grada, a jednostavno, niste znali kako tamo da odete? Da li ste nekada pomislili da možete da odete negde gde vam je plaćen put, smeštaj i hrana? Ili gde vam je bar nešto od navedenog pokriveno?

PIŠE Svetlana Rajković, žurnalistkinja


Postoji nekoliko načina kako da ostvarite gore navedene stvari. Ako želite da se družite, upoznajete i razmenjujete iskustva sa ljudima iz ostalih zemalja ili iz naše zemlje, možete to uraditi na nekoliko načina.

Jedan od načina je da pratite sajtove koji objavljuju seminare ili treninge iz raznih oblasti. Propozicije su različite. Obično je potrebno popuniti aplikacioni formular, napisati motivaciono pismo ili poslati radnu biografiju. Ukoliko Vas prime, moguće je da su vam svi troškovi pokriveni, što podrazumeva put, smeštaj i hranu. Ovo je samo jedna od mogućnosti. Sve zavisi od organizatora koji je raspisao konkurs za seminar.

Moguće je da i platite samo put za neki seminar, dok su Vam smeštaj i hrana obezbeđeni, što ponovo zavisi od organizacije koja je raspisala konkurs.

Couch Surfing

 

Recimo, nedavno se druga grupa od trideset srpskih studenata vratila sa studijskog putovanja iz Nemačke. Studentima je plaćen prevoz do Nemačke i nazad, smeštaj i hrana. Petnaest dana su proveli obilazeći razne gradove širom Nemačke.

– Proveli smo dve nedelje u Nemačkoj u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i BAYHOST-a iz Nemačke. Sve nam je bilo plaćeno: smeštaj, hrana, putovanje. Posetili smo Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Ministarstvo spoljnih poslova, Rajhstag i razne fondacije kao što su Konrad Adenauer, Fridrih Ebert, Fridrih Nauman itd. Takođe, priređen nam je prijem u srpskoj ambasadi, posetili smo Univerzitet u Regensburgu, upoznali se sa društveno aktivnim studentima iz Nemačke i radom njihovih organizacija u cilju razmene iskustava jer je program “Dobrodošli u Nemačku” osmišljen kao neka vrsta nagrade za društveno aktivne studente iz Srbije. Iz Niša je bilo nas četvoro – kaže Milena Kocić, studentkinja prve godine master studija na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Ovo je samo jedan od primera, a ima ih dosta. I tako, iz želje za putovanjem možete otkriti ne samo nova mesta, nove ljude i nove jezike, već i učestvovati u edukativnim programima oko kojih se ova putovanja najčešće i organizuju, iako vam to možda nije bila početna motivacija. Pored školskog i fakultetskog obrazovanja, ovo je dobar način da naučite mnoge stvari koje niste mogli tokom svog redovnog školovanja. Predavači su često poznati stručnjaci iz raznih oblasti.

Navešćemo nekoliko sajtova koji Vam mogu dati informacije o konkursima, seminarima, treninzima, stipendijama, tribinama su:

http://www.youth.rs/

http://www.seecult.org,

http://www.creemaginet.com,

http://znanje.infostud.com,

http://www.studiram.info,

http://razvojkarijere.kg.ac.rs,

http://www.mingl.org/,

http://europa.eu,

http://www.eryica.org/,

http://www.eurodesk.org,

http://www.gradjanske.org.

Druga mogućnost je putovanje preko

http://www.couchsurfing.org/ ili http://secure.hospitalityclub.org.

Registrujete se na nekom od ova dva sajta, odaberete zemlju u koju želite da putujete, pronađete ljude koji žele da vas prime u svoj stan na nekoliko dana, pokažu vam grad ili izađu sa Vama na piće. I vi možete tako ugostiti nekoga ko želi da dođe u vaše mesto.

Kako da znate da ćete otići kod osobe koja je onakva kakvom se pokazuje preko Interneta ili da će ista ona osoba sa kojom ste se čuli doći kod vas? Možete proveriti njene podatke i pročitati komentare koji su drugi ostavljali o njoj.

Postoje low cost kompanije kojima možete jeftino putovati svetom, koje se kod nas tek pojavljuju. Ovo je samo jedan sajt tih jeftinih avio kompanija: www.flylowcostairlines.org.

Srećan put!

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Omladinska politika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s