Google Chrome – novi OS

Ukoliko najveći deo svoga vremena provodite ispred računara na Internetu, onda je Google Chrome operativni sistem prava stvar za Vas. Ovo je novi operativni sistem koji bi prema poslednjim najavama trebalo da se pojavi u finalnoj verziji početkom sledeće godine.

PIŠE Dušan Stojanović, student elektrotehnike

Za razliku od standardnih operativnih sistema, za ovaj najnoviji proizvod Google-a nije potreban nikakav dodatni softver, drajver ili neki veliki hard disk. Sve što Vam je potrebno nalazi se on-line. Vama samo preostaje da se ulogujete sa svojim Google nalogom i zabava može da počne.

Chrome OS je operativni sistem otvorenog koda baziran na Linux-u i kao takav je potpuno besplatan za korišćenje. Ovakav sistem biće automatski ugrađivan u netbook računare koje će druge firme proizvoditi u saradnji sa Google-om. Ovakvi računari imaće poseban firmver koji će biti u stanju da u svega nekoliko sekundi obezbede startovanje sistema i prikažu korisniku login ekran. Nakon prijavljivanja dolazi se do web browsera koji je i osnova celog sistema.

Korisnik se ovde ne sreće sa standardnim prozorima na kakve smo do sada navikli. Ovde su oni, u stvari, tabovi koji mogu biti izdvojeni i stalno otvoreni kako bi se u njima slušala muzika ili razgovaralo sa prijateljima. Bilo koji fajl koji se nalazi na disku otvara se isključivo web aplikacijom.

Što se tiče sigurnosti, Google je najavio da će ovaj sistem biti vrlo pouzdan. Automatski update će se automatski obavljati bez ikakve intervencije korisnika i samim tim biće znatno smanjena verovatnoća za instalacijom nekih štetnih programa na Vašem računaru.

Ostaje nam samo da vidimo da li će Google uspeti da ubedi proizvođače da prave netbook-ove sa Chrome OS (za sada postoje nekoliko firme koje su prihvatile ovaj proizvod) i koliko će korisnici biti spremni da koriste aplikacije i podatke na Internetu i da se odreknu samostalnih standardnih aplikacija, ali svakako ova promena na tržištu operativnih sistema biće itekako zanimljiva i ostaje nam samo da vidimo kako će tržište prihvatiti ovu novu ideju.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Nauka i tehnologija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s