Festival nauke 4. 0

Na ovogodišnjem Festivalu nauke, održanom od 3. do 5. decembra,  posetioci su imali priliku da se po četvrti put sretnu OČI U OČI Sa NAUKOM. Tri lokacije sa različitim sadržajima, interaktivnim postavkama, izložbama i mnogo novih interesantnih ogleda, igrica i naučnih dostignuća oduševili su publiku, a posebno mališane. Oni su bili veoma radoznali i oduševljeni što imaju priliku da sami izvedu neke oglede koji su im izgledali čudni i magični. Pored postavki u tri različita prostora na Festivalu je tradicionalno postojala sekcija za predavanja gde su se mogle čuti najzanimljivija nova dostignuća od naučnika iz Srbije i inostranstva.

PIŠE Marija Stanojević, studentkinja elektrotehnike

 

Najposećenije i najinteresantnije mesto festivala bila j,e kao i prošle godine, robna kuća Kluz, gde su se na četiri sprata predstavili mladi naučnici, pokušavajući da dočaraju svojim gostima zbog čega je njihova nauka lepa. Kao i uvek cilj svih izlagača je da pokažu posetiocima koliko zapravo nauka kojom se oni bave utiče na svet i na koje sve to načine (često uopšte nismo svesni da iza mnogih stvari koje radimo uobičajno zato što smo tako naučili od starijih stoji veoma interesantno naučno objašnjenje).

Na drugom spratu robne kuće Kluz naučnici sa fakulteta i instituta iz Beograda i novog sada bavili su se različitim oblastima hemije i biologoje. Od predstavnika Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu mogli smo da saznamo kako se izdvajaju mirisna etarska ulja cimeta, kamilice, žalfije i lavande. Pored toga što smo svi uživali u mirisima koje su oni proizvodili na ovom spratu, posetioci su mogli da dobiju savete o tome kako se etarska ulja koriste u cilju opuštanja i lečenja. Na njihovom štandu smo mogli da proverimo svoje čulo vida, mirisa i ukusa probajući različite namirnice kojima su oni izmenili ukus. Šta mislite o tome da probate gibanicu koja miriše na zapaljenu gumu? Prilično jezivo, zar ne? Jedan ovakav eksperiment nas navodi na razmišljanje o tome koliko su nam bitni čulni opažaji u ishrani i uživanju u hrani. Na postavci Instituta za fiziologiju i biohemiju iz Beograda najhrabriji posetioci su mogli da se igraju sa miševima koji se koriste u naučne svrhe, a cilj je bio predstaviti nove načine uzgajanja i tretiranja životinja kako ne bi skončale u najgorim mukama „za dobrobit čovečanstva“. Kako je 2010. godina biodiverziteta Institut za Biološka istraživanja iz Beograda je odlučio da promoviše ovu temu, pa smo tamo mogli da vidimo da oni lanci ishrane koje smo svi učili u školi više ne važe i da je po najnovijim istraživanjima utvrđeno da su svi članovi lanca ishrane povezani i isprepletani, tako da uklanjanjem samo jednog člana dolazi do rušenja celog sistema. Kako bi pokazali koliko je bitna različitost čak i unutar jedne vrste, oni su nam doneli nekoliko različitih vrsta kafe iz svih delova sveta zajedno sa slikama njihovih DNK. Ono što je prosto svima bilo neverovatno je koliko su se te DNK razlikovale iako nam je svima kafa na prvi pogled ista odakle god da dolazi. Jedan od interaktivnih štandova bio je svakako štand Hemijskog fakulteta, gde smo bananom mogli da zakucavamo eksere, da zapalimo vodu i zaledimo vazduh. Najinteresantnije za posetioce je bilo udisanje helijuma, posle koga u najmanju ruku svi zvučimo kao delfini, a pored čiste zabave na ovom štandu smo saznali kako i zašto se to sve dešava. Oni su nam takođe pokazali kako naslikati svoj autoportret bez boja, kako izazvati vulkansku erupciju, kako da obojimo plamen i još puno interesantnih stvari. Onima koji su ove godine propustili ovu postavku preporučujemo da je obavezno posete sledeće godine. Studenti Farmaceutskog fakulteta su nam prikazali kako da napravimo labelo za usne, kako se prave tablete, kako nastaje gel za suvo pranje ruku i zbog čega džin tonik poplavi u diskoteci. Ako ste pak želeli da dobijete svoju DNK za poneti, mogli ste da svratite na štand sa nazivom SVI SMO MI POMALO MUTANTI. Toliko zanimljivosti drugom spratu obećavali su dobar provod i na celom Festivalu, a spustivši se sprat niže više smo se družili sa društvenim naukama.

Da li bi ste se smejali na pitanje DA LI JE VAŠA MAMA TERORISTA? Predstavnici matematičkog fakulteta i Fakulteta bezbednosti bili su tu da nam objasne da je ovo vrlo ozbiljna tema, a pomoću baze koju su oni kreirali i na kojoj rade otrkiveno je nekoliko veoma bitnih terorista kojih nije bilo u drugim bazama. Ako ste želeli da im se pridružite u pravljenju baze ili da i sami saznate kako sve to funkcioniše, mogli ste ih naći na prvom spratu robne kuće Kluz. Odatle put festivala vodi pravo u novootvoreno ministarstvo u Srbiji, MINISTARSTVO ČUDNOG OPAŽAJA. Tamo se predstavila Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, a posetioci su mogli da saznaju da mnoge stvari nisu onakve kakvim ih vidimo i da prođu od čudesnog sveta boja i magičnih ruku, do sveta Avatara i to u 3-D tehnici. U ČAROBNOM SVETU FIZIKE pravili su figure od soli, pravili malo Sunce u mikrotalasnoj rerni i plazmu u baštenskom crevu. Mogli smo da vidimo i jaje koje pleše, demonstraciju umetničkih sklonosti gustina i da se igramo čarobnim ćupom i lebdećom lopticom. Na susednom štandu bilo je DA NE POVERUJEŠ kako je moguće da crna šolja odjednom pobeli, da crna folija pozeleni, a pokazivali su nam i kristal koji je istovremeno i proziran i neproziran. Za sve one koje interesuje umetnost Fakultet fizičke hemije je na ovom štandu prikazao kako se restauriraju i konzerviraju slike i kako su nastajale i menjale se boje kroz istoriju. Na postavci TREĆI KAMEN OD SUNCA smo mogli da saznamo kako se lice naše planete menjalo tokom istorije, da stvaramo novi svet i menjamo ovaj sadašnji. Pored toga mogli smo da se upoznamo sa različitim vrstama kristala i sa dinosaurusima koji su živeli pre 200 miliona godina. Posetioce je najviše zanimalo kako nastaju zemljotresi i vulkani i šta se to zapravo desilo u Kraljevu.

U prizemlju smo se upoznali sa robotima Instituta “Mihajlo Pupin“ koji su već spremni za preseljenje zemljana na Mars. Svi oni koji su želeli da upoznaju kako izgleda površina Marsa i kako izgledaju naša istraživanja tamo, bili su radi posetioci ove postavke na kojoj se jedan robot kretao po simuliranoj površini Marsa i skupljao prašinu i ostali materijal, a drugi robot je prenosio taj materijal do laboratorije na ispitivanje. Vrativši se na Zemlju zajedno sa predstavnicima Instituta za fiziku prisustvovali smo Fizičkom muzičkom festivalu, gde smo uz pomoć čaša, tibetanske činije i otpornika pravili različitu muziku. Naučili smo da slušamo muziku preko kostiju, a mogli smo da sviramo i na laserskoj harfi. Iako smo se na kratko prizemljili postavka Mašinskog fakulteta nas je ponovo odvela u nebo i učila nas o tome kako lete avioni i na šta sve treba obratiti pažnju kada ste u vazduhu. Posetiocima je najzanimljivije bilo da i sami voze avion nad Beogradom u simuliranoj kabini. Najmlađi učesnici festivala bili su gimnazijalci iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša i Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege. Njihove postavke su bile veoma upečatljive i interesantne jer su zahtevale veliko uključivanje publike u eksperimente. Pa smo na niškom štandu mogli da vidimo kako napraviti ražnjic od balona, kako uvući vodu u obrnutu flašu, kako napraviti slonovsku pastu za zube. Podsetili smo se priča iz 1001 noći i dobili mogućnost da zamislimo želju uz duha iz boce, a hrabri su davali i po hiljadu dinara koje su prezenteri palili, iako je novčanica na kraju ostala kao nova. Za one koji su želeli da saznaju nešto više o zdravoj ishrani i šta to treba jesti gimnazijalci su dokazivali vitami, proteine i ugljene hidrate u namirnicama i davali savete o zdravoj ishrani. Pored toga učili smo kako da zaštitimo našu planetu razvrstavanjem đubreta, a oni koji su se uželeli magije mogli su da zajedno sa vide mlade matematičare kako kao vidovnjaci pogađaju koju kartu posetioci drže u ruci ili koliki je zbir karata na stolu bez gledanja u karte. Na postavci Gimnazije „Sveti Sava“ učili smo kako radi ljudski mozak i kako se razlikuju ženski i muški mozak. Mogli smo da zajedno sa njima razvijamo teorije o tome šta bi bilo kad bi bilo, tj. šta bi se desilo da recimo Hitler nikada nije došao na vlast u Nemačkoj i tako za još mnogo interesantnih događaja u istoriji. Njihovi fizičari su nam pokazali kako da napravimo različite oblike od sapunice i kako da ugasimo sveću na nekoliko različitih načina. U centralnom delu prizemlja nalazila se postavka MTS-a, na kojoj je 24 telefona pravilo snima posetilaca koji su se našli u sredini kruga i slalo ih direktno na You Tube.

U prizemlju su se predstavile postavke vezane za tehnologiju, a definitivno najinteresantnija je bila postavka ROBOTI SE TAKMIČE Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Oni su bili osmi na evropskom tamičenju EUROROBOT 2010, a svoje dostigunće predstavili su svim posetiocima. Na postavkama u prizemlju još mogli da napravimo svetlosnu reklamu, da posmatramo noćno nebo iz fotelje, da učimo iz zvezdanog albuma, da postanemo muzičke zvezde, ili da pravimo fotografije i spot za pesme sa našeg novog CD-a.

U Studentskom kulturnom centru su se kao i prošle godine odvijala interesantna predavanja. Na njima smo mogli da saznamo „Gde smo bili u vreme Velikog praska?“, „Hoćemo li dočekati 2013?“, „Kako sam postao pčela?“, kako sve možemo iskoristiti Sunčevu energiju, kako je tekla evolucija, kako starimo. Učestovali smo u emisiji „CSI Beograd“, dokazivali da Zemlja (ni)je ravna ploča, učili kako je od tako sitnih čestica stvoren svet, bili svedoci pravog naučnog žongliranja i balansiranja sa 5 jaja, 2 lopte , vatrenim bakljama i 2 metra visokim monociklom. Oni koji su hteli praktične savete rado su išli na predavanja o tome „Kako da se ne zaljubite?“, „Kako da napravite svoj prvi milion?“, „Kako da lažete na sto načina?“ i „Kako sam zavoleo bombu i prestao da se plašim?“. Pored predavanja u SKC-u je bila izložba iz kriptozologije, a posetioci su mogli da gledaju noćno nebo, postavljaju pitanja o sazvežđima i galaksijama u pravom planetarijumu.  Gosti iz nemačke predstavili su nam svoj softver pomoću koga se raspoređivanjem kocki po krugu pravila muzika, a najmlađi su mogli da učestvuju i u TEATRU RECIKLAŽE i da zajedno sa naučnicima rade na ogledima na radionici RUKA U TESTU.

Treći deo Festivala nauke činila je postavka SUTRA, spoj umetnosti, nauke i tehnologije koja je bila izložena u Narodnoj banci Srbije. Tamo smo mogli da osluškujemo svoj eho koji je bio jači od zvuka koji smo napravili, da vidimo prenesemo konture drveta na ekran kompjutera koji se nalazi pored, da sviramo i pravimo puzle u isto vreme samo pomoću tastature, da vidimo fraktal-piramidu sastavljenu od cevčica visine 2 m.

Ludo smo se zabavljali puna tri dana na ovogodišnjem Festivalu nauke uz različite eksperimente i izložbe, spojili smo naizgled nespojive stvari, umetnost i dobar provod i nauku, a ishod je fantastična atmosfera i puno zadovoljnih posetilaca koji su sa festivala izašli puni novih ideja i željni da nešto od ovoga što su videli probaju i sami kod kuće. Ako još uvek niste posetili Festival nauke pozivamo vas da sledeći nikako ne propustite, a da ne biste čekali godinu dana, posetite Festival u Nišu 25. i 26. februara sledeće 2011 godine.

 

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Nauka i tehnologija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s