Hand made: čestitke, nakit, ešarpe

Kreativnost kroz ručni rad

U eri proizvoda koji liče jedni na druge, fabričkih serija i opsednutosti markom kao obeležjem standarda, pravo je osveženje znati da tu negde oko nas ima ljudi koji sa svoje dve ruke mogu stvoriti nešto mnogo vrednije od toga. Mladi 018 vam predstavljaju „Mirine hand made čestitke“, „Barakuda nakit“ i „Kreativnosti by Majče gavranče“.

Ono što povezuje ove tri mlade devojke jeste kreativnost izražena kroz ručni rad u vidu čestitiki, nakita i ešarpi. Od hobija i lične potrebe – do umetnosti.

 

PIŠE Milena Stošić, apsolvent psihologije

 

Život ume da bude bajka

Mirjana Milošević mnogima je već dobro poznata kao autorka “Mirinih hand made čestitki”. Što zbog inovativnosti ideje, što zbog samih čestitki Mirin hobi prepoznat je kao svojevrsna umetnost. Pre četiri godine Mira je napravila svoju prvu čestitku povodom sestrinog rođendana i od tako je sve počelo, da bi danas njena grupa na Fejsbuku imala skoro 5 000 fanova. “Svakako za priznanje nečijeg rada kao umetnosti je potreban sud drugih ljudi. Mislim da uvek treba težiti nekom usavršavanju bila to umetnost ili ne. A ništa ne može zameniti osećaj kada vidite da ono što pravite može toliko dirnuti nekog do suza jer ostavlja trag u srcu”, objašnjava Mira za Mlade 018. U izradi ovih divnih čestitki Mira koristi kartone različitih gramaža, razne vrste perlica, šljokica, mreže, trake u raznim bojama, saten, pamučni papir, određene vrste olovki, a tu i mastila za krasnopis koji je neizostavan aspekt njenog izražavanja. Za izradu jedne čestitke potrebno je od jednog dana do čak nedelju, jer je, kako Mira naglašava, bitna i potraga za odgovarajućim materijalom, kao što su trake koje moraju uklopiti do nijanse i slično. Zanimljivo je reći i da je Mira po zanimanju zapravo programer ali ručno pravljenje čestitki će za nju uvek biti najdraži hobi: “To je nešto što volim da radim, što me čini srećnom, a i svakoga ko dobije čestitku. Izabrala sam da pravim baš čestitke jer svakog dana imam priliku da se uverim u to da ljubav nije prolazna, da kavaljeri još uvek postoje i da život ume da bude bajka”.

Cena Mirinih čestitki kreće se od 500 do 600 dinara.

Mladi 018 pozivaju vas da pošaljete posvetu koju biste voleli da vidite na Mirinoj čestitki! Autor najlepše posvete, po Mirinom izboru, dobiće gratis čestitku. Svoje predloge šaljite na adresu: mladi018@proaktiv.org.rs

 

 

Volim da slavim ženstvenost


“Barakuda nakit” predstavlja autorsko delo buduće psihološkinje Tanje Puač. “Ja sam apsolvent psihologije, kreativac i osoba koja je stalno u potrazi za novinama i usavršavanjem u svemu što radi. Volim da slavim ženstvenost, i trenutno to radim kroz izradu nakita”, kaže ona za Mlade 018. Tanja je pre godinu dana isprva počela da pravi naušnice za svoje lične potrebe, ekperimentišući sa žicama, perlama i manje-više svime što joj dođe pod ruku: “Iako na tržištu postoji široka ponuda, meni je oduvek sve to delovalo dosta uniformno i retko sam pronalazila nešto što je dovoljno neponovljivo i smelo. Tako sam počela sama da osmišljavam. To mi daje veliku slobodu u izražavanju sebe, jer nakit to i jeste”. Svoj hobi vidi kao igru i zato rado izlazi u susret specijalnim porudžbinama. Pored toga, cene ovog nakita su skoro simbolične: “Služe mi da pokrijem troškove materijala i tu i tamo ponešto uštedim”. Kako sama kaže, za nju je pravljenje nakita divan način da ostvari svoje kreativne potencijale i stvori nešto što će doneti zadovoljstvo i njoj i drugima.

 

Mladi 018 obezbedili su za vas nedelju dana akcije 2+1 gratis za “Barakuda nakit” naušnice za čitaoce. Kako?

–         Klikni “Barakuda nakit” na Fejsbuku

–         Send private message

–         U telo poruke iskopirajte link ovog članka i odaberite svoje naušnice! Za dva naručena para, kroz ovu akciju, treće dobijate gratis!

 

Osećanje ispunjenosti je neprocenjivo

“Kreiranje marama i ešarpi je kod mene nastalo iz velike potrebe da i ja sama imam što više njih različite boje, dezena, oblika”, priča Maja Gavrilović za Mlade 018. “Smatram da posedovanje velikog broja marama ili ešarpi može da osveži odevnu kombinaciju svake devojke/ žene”. Kreiranjem istih počela je da se bavi s proleća ove godine, tako da sebe smatra još relativno novom u krugovima kreativnih ljudi. Na pitanje koliko je ovaj hobi naporan i koliko vremena joj oduzima, Maja odgovara da ona u tome vidi zadovoljstvo:  “Šivenjem se bavim u slobodno vreme između fakulteta, pisanja projekata, bavljenja društveno korisnim radom.

Svetlo plava od elasticnog materijala sa cvetnim brosicem 47cm x 120cm 250 dinara

 

Za izradu jedne marame ili esarpe ipak je potrebno dosta vremena, a najteži deo po mom mišljenju je odabir materijala koji treba da budu pamučni i prijatni za devojku / ženu koja će ih nositi”. Još za vreme tog procesa, Maja stvara u svojoj glavi sliku kako bi trebalo da izlgeda ta marama ili ešarpa, a nalazi i različite čipke, resice, aplikacije, baš sve što može ukrasiti jedan odevni predmet. Ova studentkinja Ekonomskog fakulteta otkriva da nema mnogo benefita od bavljenja ovakvim aktivnostima, ali da je osećanje ispunjenosti neprocenjivo.

 

Mladi 018 poklanjaju najbržem čitaocu jednu maramu – “Kreativnosti by Majče Gavranče”. Potrebno je samo ostaviti kratak komentar ispod fotografije ove poklon marame.

A možda i neko od vas pravi nešto lepo? Ako je tako pišite nam da pišemo o vama!

E-mail: mladi018@proaktiv.org.rs

Linkovi:

Fb grupa – Mirine hand made čestitke – Fb fan page Sajt – http://mira.in.rs/

Fb grupa – Barakuda nakit

Fb grupa – Kreativnosti by Majče Gavranče

Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod Grad Niš

Jedan odgovor na “Hand made: čestitke, nakit, ešarpe

  1. Sale

    Мира фор д вин, БРЕ! 😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s