Dečak iz vode

 

„Moje vreme je sada, moje vreme je od sada“

 

 

 

Prije 16 godina, 5.11.1994. otišao je Milan Mladenović. Izgubili su ga svi oni koje je nosio Novi val, zlatno i sada vec mitsko razdoblje jugoslavenske muzike, izgubili su ga oni koji su voljeli Šarla, Katarinu II i na koncu EKV i koji su vrtili glavom čudeći se kako tako kvalitetna muzika može i ovdje da nastane, oni koji su uživali u njegovim pametnim, često dvosmislenim i višeslojnim tekstovima, a mi koji smo tada još bili klinci izgubili smo priliku da i sami osjetimo djelić glazbene utopije iz vremena zalaska one druge, jugoslavenske, utopije.

Smrt muzičkog boga uvijek je početak građenja mita i prilika da se raznorazne spodobe proglase njegovim štovateljem i prijateljem (kako je rekao Čorba „Započinje opšta rasprodaja bola“). O Milanu se i danas priča svašta, i lijepo i ružno, pretresaju se njegove misli i izjave, mrcvari se do besmisla reference na drogu („Oči boje meda“), s obje strane Dunava i Drine se pod povećalom gledaju njegovi antiratni stavovi i angažman („„Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao!“), gotovo telepatska povezanost s Margitom, a zaboravlja se da je on prije svega bio izuzetan muzičar, koji je živio da bi stvarao i koji se nije sramio zalomiti u smjeru koji je smatrao najboljim, makar se pokazao i krivim. Nije se stidio neke svoje pjesme nazvati patetičnima (iako je patetiku smatrao ogoljenom i gotovo banalnom iskrenošću), nije se bojao ići uz dlaku prevladavajućim muzičkim pravcima i ukusima, forsirajući zvuk EKV-a koji je ponekad zvučao zastarjelo uspoređen sa prevladavajućim punk i post-punk zvukom ranih osamdesetih (dominantne klavijature, razrađene solaže – ne smije se zanemariti njegovo gitarističko umijeće). I, na koncu, nije ga bilo briga za komentare da se nakon odlaska iz Šarla Akrobate, koji je bio vrhunska avangarda (ili samo trio energičnih čudaka) prodao. On je gurao svoje, a tko ga je htio slijediti, bio je dobrodošao. A takvih nije nedostajalo ni tada a ni danas, jer o njemu se i dalje priča i piše a tribute bendovi na njemu dobro zarađuju, što i ne čudi jer gomila stvari o kojima je govorio tada važe i danas: „Danas, mladom čoveku nije dozvoljeno da radi, jer nema slobodnih mesta, zapravo sva ta potencijalna mesta popunjena su nekim starim, dosadnim, olinjalim tipovima, koji ništa ne preduzimaju da se izvučemo iz blata u koje smo se zaglibili“. Govorio je da ne može da podnese činjenicu „da ovo stanje može još dugo da potraje, da ostanemo zauvek čirevi na licu Evrope“. Govorio je da „treba svi zajedno da radimo na tome da ova zemlja postane normalna“, priznajući da je to „postalo vrlo, vrlo teško“, ali poručujući „svima da pokušaju da ostanu ovde i da pokušaju nešto da promene“. Čovek koji je pozivao na promenu, čije pesme nisu bile beg od realnosti već suočavanje sa njom, nepopravljivi optimista, kritičar primitivizma, čovek koji se suprotstavljao nacionalizmu i besmislu.

Ne treba ga idealizirati, imao je sigurno i on svojih mana jednako kao i vrlina, ali trivije njegovog života treba prepustiti žutim novinama a uspomene njegovim prijateljima. Treba ga jednostavno slušati i neće trebati dugo da se shvati da je on bio čovjek svoga vremena, ali njegovo vrijeme je zapravo bilo tada i od tada („Moje vreme je sada, moje vreme je od sada“).

„Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažnji srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše… Borite se za svoj život!“

Milanu Mladenoviću je trebao „svet otvoren za poglede, otvoren za trčanje“, ali on ga, kao ni mi, nije dočekao. No, kao što je izjavio Cane (Partibrejkersi) – „imam utisak da se Milan samo okrenuo da se odmori… i znam… istog trenutka se negde ponovo rodio…“.

Ako malo šire otvoriš oči, onda sve jasno vidiš

by M & M

Ostavite komentar

Objavljeno pod Kultura

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s