Plan D: za Demokratiju, Dijalog i Debatu

 

Na regionalnom zasedanju, održanom pod sloganom: Plan D: za Demokratiju, Dijalog i Debatu, učestvovalo je 50-ak delegata iz raznih delove Evrope, uključujući tri predstavnika iz Srbije (iz Niša, Beograda i Novog Sada). Delegati iz Srbije su izabrani na nacionalnom zasedanju Evropskog parlamenta mladih Srbije održanom u Novom Sadu u maju ove godine.

PIŠE Anica Cvetković, učenica gimnazije

 

Nacionalna delegacija Srbije učestvovala je i ove godine na regionalnom zasedanju Evropskog parlamenta mladih održanog u mestu Oradea, u Rumuniji u periodu od 19.10-24.10.2010.

Na regionalnom zasedanju, održanom pod sloganom: Plan D: za Demokratiju, Dijalog i Debatu, učestvovalo je 50-ak delegata iz raznih delove Evrope, uključujući tri predstavnika iz Srbije (iz Niša, Beograda i Novog Sada). Delegati iz Srbije su izabrani na nacionalnom zasedanju Evropskog parlamenta mladih Srbije održanom u Novom Sadu u maju ove godine.

Evropski parlament mladih (EYP-European Youth Parliament) je organizacija koja je osnovana 1987. godine u Fontenblou, u Francuskoj, a čiji je centar danas u Berlinu. Danas je ova organizacija jedna od najvećih evropskih mreža mladih posvećenih debati, interkulturalnom dijalogu i razmeni ideja i stavova. Delegati država na međunarodnim zasedanjima imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje o aktuelnim društvenim, političkim, ekonomskim i drugim pitanjima i da o tim temama raspravljaju.

Ova organizacija bazirana je na idealima kao što su ravnopravnost, sloboda izražavanja i aktivno učešće. Ističe se važnost timskog rada i veština argumentacije jer se na sednicama do zaključaka dolazi konsenzusom. Učesnici se podstiču da dublje promišljaju, samostalno istražuju i prate aktuelna dešavanja o zadatim temama. Cilj organizacije je da uključi što više mladih (između 16 i 22 godine) koji žele da aktivno utiču na oblikovanje društva u kome žive i da spoznaju odgovornost koja iz toga proističe.

Na zasedanjima učesnici su svrstani u komitete i svaki od njih obrađuje određenu temu koja se tiče aktuelnih društvenih pitanja. Zadatak komiteta je da sastavi rezoluciju u skladu sa temom, u kojoj će razmotriti probleme, a zatim predložiti adekvatna rešenja za iste. U svakom komitetu  je i dvoje iskusnijih aktivista, zaduženih za moderiranje diskusija, praćenje i izveštavanje o radu komiteta. Završni događaj je Generalna Skupština na kojoj se čitaju rezolucije, diskutuje se o njima i na kraju je glasanje.

Osim radu, pažnja se posvećuje i zabavi, druženju i upoznavanju sa kulturom i običajima zemalja iz kojih učesnici dolaze. Na nacionalnim prezentacijama se  predstavljaju nacionalna jela, pića, narodne nošnje, narodne igre i dr.

Učesnici na zasedanjima imaju priliku da upoznaju vršnjake iz raznih delova Evrope, da se upoznaju sa drugim kulturama, unaprede komunikaciju i shvate šta mogu učiniti međusobnom saradnjom. “Za mene je EYP iskustvo jako značajno jer sam imala priliku da iskažem svoje mišljenje o postojećim problemima u društvu i da predložim rešenja za koja smatram da bi bila efektivna. Takođe, upoznala sam vršnjake iz drugih delova Evrope i saznala dosta o njihovoj kulturi”, navodi jedna od učesnica za Mlade 018.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Omladinska politika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s