TED – ideje bez kojih nećete moći

Mnogi od nas redovno posećuju svega nekoliko sajtova – u prvom redu društvene mreže, poput Facebook-a ili Twitter-a, zatim Google, Vikipediju i You tube. Vredi se zapitati – šta zapravo propuštamo u okeanu globalne mreže? Ako je sudeći po TED-u i sadržajima koji se na njemu mogu naći, odgovor na to pitanje je – više nego što možemo i da slutimo.

PIŠE Milan Jaćević, student anglistike

TED (skraćeno od Technology, Entertainment, Design) je globalni skup konferencija, oformljen sa ciljem da se publici predstave “ideje vredne širenja”. Prvi skup ove vrste održan je daleke 1984. godine, ali je tek nakon pauze od šest godina on prerastao u godišnji događaj. Gosti predavači su neki od najeminentnijih umetnika, naučnika, političara i preduzetnika. Tokom proteklih godina, čast da održe predavanja imali su, između ostalih, i Al Gor, Bil Klinton, Džejmi Oliver, Bil Gejts, kao i mnogi dobitnici Nobelovih nagrada. Konferencije, stoga, pokrivaju mnoštvo tema – od tekućih događaja u svetu, preko najnovijih tehnoloških, medicinskih i kulturnih dostignuća, sve do priča i iskustava samih predavača.

Od 2002, kustos TED-a je Kris Anderson, a počev od juna 2006, većina predavanja dostupna je na matičnom sajtu, na adresi www.ted.com, to je od izuzetne važnosti za mnoge od nas, ako imamo u vidu da godišnja članarina za pristup konferencijama iznosi 6,000 dolara. Ove godine, magazin TIME svrstao je TED.com u listu 50 najboljih vebsajtova.

Predavanja na sajtu prevedena su na više od 40 jezika, uključujući i srpski i hrvatski, te su dostupna i ljudima kojima engleski nije jača strana. Predavanja se mogu preuzeti u nekoliko različitih formata, takođe potpuno besplatno, i koristiti u sopstvene svrhe pod licencom Creative Commons. Tokom trajanja konferencija, predavanja se, putem live streama, mogu i uživo gledati.

Osim glavne konferencije, koja se svake godine održava u Long Biču u Kaliforniji, postoji i prateća, TED Global konferencija, koja “putuje” širom sveta i svake se godine održava u drugom gradu. Bitno je napomenuti i TEDx, nezavisne događaje koje organizuju i vode škole, institucije, ili jednostavno grupe zainteresovanih građana. TEDx je ove godine po prvi put održan u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, a za kraj oktobra planira se skup i u Skoplju.

Prava vrednost predavanja leži u tome što povezuju ideje, živu reč i pokrete, i što teraju na pomisao, pa makar ona bila i iluzorna, da smo zaista u publici i da prisustvujemo nečemu što će nas promeniti i inspirisati. Naučnici NASA-e odvešće vas na put oko Saturnovih meseca,  psiholozi sa Harvarda pokazaće vam zašto smo – i kako postajemo – srećni, a pisci će vas naučiti kako da negujete svoju kreativnost. U potrazi za znanjem verovatno ćete nabasati i na veb dizajnere koji koriste internet kao medij za intuitivno, nadasve ljudsko i revolucionarno pripovedanje, kao i na tehnomane koji, spravama i programima koje izgledaju gotovo naučnofantastično, menjaju moderna shvatanja mogućeg i nemogućeg. Ukoliko vam je potrebna inspiracija, odgledajte govor Stiva Džobsa, predsednika Epla, o tome kako je najbolje da se živi pre nego što umrete, ili saslušajte Elif Šafak, tursku književnicu, i saznajte iz prve ruke kako priče prevazilaze identitete, grupacije i granice.

Jednostavno, predavanja sa TEDa nateraće vas da postanete svesni sebe i svog okruženja. Pokazaće vam koliko smo, zapravo, svi mali – ali, još bitnije, daće vam želju, volju i znanje  da postanete mnogo, mnogo veći. TED je ekvivalent ekscentričnog profesora, koji je tu ne samo da nas nečemu nauči, već i da nas zainteresuje za to što učimo. Škola nikada nije bila ovako zanimljiva.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Nauka i tehnologija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s