Niš – antidepresiv za strance

Student iz Rumunije, posle rada u niškoj kompaniji, uživa u čarima Nišave i tvrđave

Najveći džez festival u regionu je zaista okupio ljude sa svih meridijana. Među njima je bio i Alex Maiereanu, student elektronike  iz Rumunskog grada Brašov, koji je uz pomoć AIESEC-a došao na stručnu praksu.

PIŠE Aca Ilić

Saradnja sa AIESEC-om


Aleks kaže da mu  Srbija nije bila na umu kada je tražio mesto za svoje usavršavanje, ali videvši slike grada Niša, shvatio je da je pronašao idealno mesto za to – Kao što sam i očekivao, situacija je potpuno drugačija od onoga što sam mogao da vidim na televiziji. Srbi su pristojan i dobar narod. Ako bar malo naučite jezik, kako da se zahvalite na primer, onda će se oni čak još  više potruditi da vam pomognu.“

Alex je u Nišu boravio šest nedelja, a boravak i rad u prestonici južne Srbije omogućila mu je, programom  stručnih praksi,  studentska organizacija AIESEC.  Radio je u kompaniji koja proizvodi LED ekrane i semafore, a koja je protekle godine dobila nagradu za najboljeg izvoznika.

Interesantno je to da je Srbija dosta slična Rumuniji, ali i različita u isto vreme. Pre dolaska u Srbiju, mislio sam da određena jela postoje samo u Rumuniji, ali sam se iznenadio kada sam video da ona postoje i ovde. Ono što je meni, takođe, bilo  veoma intersantno, je to da vaše starije zgrade izgledaju mnogo bolje od naših. Izgleda da imate bolje arhitekte.”

I u proteklom periodu smo  na ulicama Niša mogli da sretnemo veliki broj stranaca, koji su upravo preko AIESEC-a, kako radili, tako i uživali u čarima grada na Nišavi. “Niš je prelep grad! Ono što mi se najviše dopada u Nišu je to što je reka veoma blizu centra. Takođe, nikako ne bih mogao da izostavim i tvrđavu. Ova mesta su tako lepa i umirujuća da deluju kao antidepresiv“ – zaključuje student iz Grčke, Kostas Chatzargyros, koji je do nedavno  bio u Nišu.

Mogućnost da odu na usavršavanje u neku od 106 zemalja sveta imaju i naši studenti. AIESEC nudi stručne prakse u oblasti menadžmenta, informacionih tehnologija, obrazovanja i društvenog razvoja za sve studente niškog Univerziteta, a koji sebe žele da usavrše u određenoj oblasti. Neki od njih se ovih dana spremaju za svoja putovanja, da kao i naš gost iz Rumunije, odu u neku od 106 zemalja i da jedan deo života prožive na drugačiji način. Za više informacija posetite naš sajt www.nis.aiesec.org.rs ili nas kontaktirajte putem telefona +381.62.80.30.839.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na više od 1700 univerziteta u  preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Kontakt:

Aca Ilić

PR Menadžer

AIESEC Niš

Mobilni:       +381.63.80.83.920

Kancelarija: +381.18.528.647

E-mail: aca.ilic@aiesec.net

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Omladinska politika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s