Biti ili ne biti

Veza na daljinu – da ili ne

Savremeni način života mladima otvara mnoga vrata. Pristupačnost školovanja, mogućnosti putovanja i težnja za napredovanjem, nose sa sobom teret mnogih odluka i promena. Jedna od njih je često i ta da li se upustiti u vezu na daljinu, odnosno da li i kako ostati u vezi ukoliko se putevi partnera razdvajaju.

PIŠE Stanislava Puač, apsolvent psihologije

Daleko od očiju…

Za mnoge, ideja veze na daljinu jeste neostvariva. “Daleko od očiju, daleko od srca” dobro je poznata krilatica. Sa druge strane, izgleda da nekima uspeva da održe ovu vrstu ljubavne veze. U čemu je ključ, da li postoji razlika u ličnostima koje mogu da se uklope u ovaj scenario, i onih za koje je tako nešto neostvarivo?

Osobe koje zahtevaju svakodnevnu pažnju svog partnera imaju najviše problema sa ovakvim odnosom. Sama situacija veze na daljinu je takva da ne dopušta vrstu intimnosti i kontakta koju obično dobijamo u “redovnim” vezama.  Psiholozi često ističu da vezu na daljinu najteže podnose osobe koje imaju malo sopstvenih aktivnosti koje bi im ispunjavale dan. Zato im ostaje više vremena da razmišljaju o svojoj vezi, i često izvode (ne)opravdane zaključke o tome gde i kako njihov partner provodi vreme i sa kim. Naravno, ljubomorne osobe najintenzivnije osećaju stres ovakve veze iz očiglednih razloga. U vezi sa tim je i velika negativna posledica udaljenosti – manje prilika da se nesporazumi razjasne. Tako se i dosta bezazlene svađe lako mogu pretvoriti u višednevnu ljutnju. Zato osobe koje odluče da budu u vezi na daljinu moraju učiniti dodatni napor da svako neslaganje što pre izglade, kako ne bi izazvali domino efekat u svom ljubavnom životu. Važnost otvorenog razgovora, naročito u smislu jasnog i asertivnog izražavanja emocija, ne može biti previše naglašena. U ovakvim vezama se svakodnevna komunikacija vrlo lako pretvori u igranje igara.

Najveći rizik po vezu na daljinu nastaje u momentu kada od romantične ljubavi obojene brojnim fantazijama i idealizovanjem partnera, pokušamo da napravimo realnu vezu. Razlog je jednostavan. Odvojena od partnera, osoba ima puno prostora da mašta, a malo vremena (i povoda) da se bavi nesavršenostima u vezi. Međutim, kad dođe trenutak da par počne da živi zajedno (a uglavnom se to desi zajedno sa odlukom o stupanju u brak), pojave se problemi koje dotad niko od dvoje zaljubljenih nije primećivao. Kada se na to doda stres zbog tako velike životne odluke poput braka, promene posla ili selidbe, u najmanju ruku, jasno je da nastaje vrlo nesiguran period u vezi. Ovo potvrđuje i iskustvo Katarine V, devojke koja je nedavno izašla iz veze na daljinu. Ona za naš časopis kaže: ”Sve je bilo divno. Stalno smo se čuli telefonom, viđali smo se skoro svaki vikend oko godinu dana. Ali, kad smo počeli da živimo zajedno, sve je počelo da puca po šavovima. Odjednom se sve promenilo. Raskinuli smo posle 3 meseca zajedničkog života!”

Osim ovih, više psiholoških razloga, neizbežno je pomenuti i finansijski aspekt situacije. Veza na daljinu zahteva, osim znatnog truda i strpljenja, i novčane troškove. Pošto su mladi ljudi, kako se pokazalo, najčešće ti koji ulaze u ovakvu vrstu veze, taj faktor predstavlja vrlo važan problem. Naime, studiranje (ili period neposredno nakon diplomiranja) je usko povezano sa lošom finansijskom situacijom. Ukoliko zbog viđenja sa partnerom mlada osoba mora da izdvaja nemale svote novca, to unosi razdor i nezadovoljstvo u odnos koji i bez toga često predstavlja izazov za oboje.

Sloboda i zavođenje (ili Ima to i svoje prednosti)

Neki, međutim, tvrde da je veza na daljinu čak i bolja od “klasične” veze. Ovo potvrđuje i anketa sprovedena u Americi. Oko 80% ispitanika smatra da uvek treba dati šansu ovakvoj vezi, bez obzira na negativno iskustvo koje su mnogi od njih imali u prošlosti.

U osnovi ovakvog mišljenja može ležati više razloga. Nekim osobama prija veća sloboda koju tako dobijaju, bilo da je u pitanju više vremena za svoje obaveze (učenje, karijeru), bilo mogućnosti nekažnjenog flerta ili čak i afere. Svakako da ova prednost podrazumeva tolerantnog partnera sa sličnim očekivanjima. Pokazalo se, takođe, da osobe u vezi na daljinu više cene vreme provedeno zajedno, i nastoje da ga provedu kvalitetno. Osim toga, kada nisu zajedno, mogu da se raduju susretima i da maštaju o njima. I planiranje zajedničke budućnosti nosi sa sobom veliko zadovoljstvo za partnere.

Nenad N, čije su dosadašnje veze uglavnom bile na daljinu, za Mlade 018 daje svoje viđenje razloga za ovaj izbor: “Veza na daljinu je uvek uzbudljiva. Svako novo viđanje mi daje mogućnost da ponovo osvajam istu devojku. Osim toga, kad ne provodite svaki dan sa nekom osobom, teško će da vam postane dosadna.”

Na kraju, ova situacija za partnere koji su već bili u vezi a prinuđeni su da se odvoje (što je u životu mladih koji dolaze u drugi grad radi studija dosta često), može predstavljati konačnu probu njihovog odnosa. Izazovi koji se pred njih postavljaju u ličnom životu i u vezi zahtevaju zrelo ponašanje i preispitivanje odluka koje su donete. Ukoliko veza izdrži ovaj test, često postaje jača i ozbiljnija, a partneri iskusniji i spremniji da prenebregnu sitne čarke u vezi.

Šta činiti?

Bilo da ste u vezu na daljinu ušli nakon kratkog poznanstva, ili ste bili prinuđeni da se razdvojite od višegodišnjeg partnera, uvek možete učiniti neke od sledećih stvari kako bi doprineli kvalitetu vaše veze, bez obzira na daljinu:

  • Odmah na početku ustanovite „pravila“ ponašanja, izrazite svoja očekivanja i potrudite se da ih usaglasite sa partnerovim, odredite koliko ćete često i gde da se viđate i čujete telefonom. Jasno izražavanje potreba pomoći će da se izbegnu kasniji nesporazumi.
  • Osmislite različite načine komunikacije. Vremenom telefonski razgovori mogu da postanu dosadni. Pokušajte da nađete originalne načine komuniciranja, poput slanja pisama. A kada razgovarate telefonom, ne dozvolite sebi da prestanete da govorite partneru o svakodnevnim sitnicama koje su vam se desile – ako o njima ne budete razgovarali, rizikujete da se nađete u dve odvojene realnosti. Socijalne mreže na internetu daju takođe široke mogućnosti komuniciranja. Međutim, potrebno je biti oprezan jer, kako se pokazalo, one sa sobom nose i rizik od brojnih nesporazuma, svađa, pa i raskida! Izgleda da je naročito značajan „relationship status“, koji u vezi na daljinu često može da bude podložan diskusiji i povod za rasprave.
  • Radite stvari zajedno. Iako ste odvojeni fizički, i dalje možete da, na primer, gledate isti TV program ili igrate online igricu jedno sa drugim. Ovo će vam pružiti osećanje bliskosti i dati vam temu za razgovor.
  • Pokušajte da obuzdate svoju potrebu da kontrolišete partnera. Izbegavajte izlive ljubomore i pokažite da imate poverenja. Nekad će ovo zahtevati veliki napor, ali time možete sebe spasiti od vrlo nezdrave veze. Budite pozitivni i razmišljajte o prednostima vašeg odnosa, takvog kakav je. Provedite vreme kreativno, iskoristite ga za usavršavanje, za druženje i slično – ovo će vam istovremeno pomoći da ne postanete opsednuti mislima o tome gde je (i sa kim) vaš partner.

Na kraju, ključni faktor je iskrenost prema sebi i partneru. Preporučljivo je priznati sebi svoje želje i nadanja, i naći način da ih saopštite partneru. Idealizovanje je negacija realnosti. Nazovite stvari pravim imenom i upoznajte se sa onim što vas u ovakvoj vezi očekuje. Ukoliko vam je i dalje vaša veza na vrhu liste prioriteta, budite spremni da (uostalom, kao i u svakoj vezi), radite na njoj i ne prepuštajte se inerciji. Sve što je vredno zahteva trud, a ljubav i vezanost to svakako jesu – u onom obliku koji vama odgovara!

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Koju igru igraš

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s