Šta nam je doneo 5. oktobar?

Portal Istinomer.rs raspisao nagradni konkurs – Šta nam je doneo 5. oktobar?

Podelite sa  na Wall-u Istinomer FB fan stranice najpozitivniju promenu koju je doneo 5. oktobar. Pozovite svoje prijatelje da „lajkuju“ Vaš komentar, učestvujte u diskusijama koje će se otvoriti i takmičite se. Pobednik nagradnog konkursa će biti posetilac sajta koji je uspeo da sakupi najviše lajkova.

Portal Istinomer je građanski aktivistički poduhvat izgradnje i održavanja interaktivnog sajta na kome se citiraju, analiziraju, ocenjuju i komentarišu važne izjave političara i drugih javnih ličnosti. Izjave se ocenjuju po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja.

Pošavši od ideje da političari postoje radi građana, da građani zaslužuju istinu i da se odgovornost za javno izgovorenu reč u Srbiji često izgubi, Istinomer čitaocima nudi moćnu alatku za podsećanje političara na njihove ranije izjave ili za proveru istinitosti današnjih izjava.

Najnoviji korak ovog portala je pokretanje nagradnog konkursa pod nazivom – „Šta nam je doneo 5. oktobar?“,koji poziva građane da daju svoje komentare na ovo pitanje, odnosno podele sa drugima svoje viđenje najpozitivnije promene koja je došla posle ovog značajnog datuma na zidu FB stranice Istinomera.

Pobednik nagradnog konkursa će biti posetilac sajta koji je uspeo da sakupi najviše lajkova. Konkurs će trajati do petka 15. oktobra u podne kada će biti objavljena imena dobitnika nagrada.

Prva nagrada – Apple iPod shuffle 4GB

Druga nagrada – Leadtek PalmTop TV Plus, eksterna USB TV i FM kartica

Treća nagrada – knjiga „Mađarska Revolucija 1956.“ , Ivan Ivanji, knjiga

Tim Istinomera će takođe dodeliti i nagradu iznenađenja posetiocu čiji komentar bude ostavio najjači utisak na članove tima Istinomera.

Za samo nekoliko dana po objavljivanju ovog konkursa pristigli su brojni komentari na ovo pitanje na FB stranu Istinomera. Čini se da, dakle, ima nemalo pojedinaca koji su promišljali na ovu temu. Ipak, sudeći po sadržaju komentara malo je onih koji u ovom pitanju pronalaze pozitivan utisak. U odgovorima koji su prispeli mahom odiše nezadovoljstvo, pesimizam i revolt građana, koji su očigledno imali neka drugačija očekivanja od onih koje smatraju da je 5. oktobar doneo.

Neki od komentara su:
– „5. oktobar nam je doneo: umesto proizvodnih pogona šoping molove, umesto stručnjaka partijske kadrove, umesto ministara poslušnike, umesto privrednika tajkune, umesto investicija razvlačenje državnog bogatstva… umesto države farsu!“
– „Iskreno… Peti oktobar nam je doneo dosta razloga da se zapitamo „Šta nam je to doneo 5. oktobar?“
– „Granice se otvorile, nagrnuli stanci, mnogo dobrih frajera na sve strane, sada ima kvalitetna farba za kosu da se kupi u DMu ili Lillyju, a Bulevar nikad širi“
– „Sta reci… Jedina stvar koju je peti oktobar doneo je BEOGRADSKI PASALUK, a mi u unutrasnjosti od tad mozemo i da umiremo, vlast za to zabole… Jeste se ranije i kralo i ratovalo ali se bar narodu davalo, a danas sve vise Narodnih kuhinja, dece bez posla, sve zivo rasprodase lopovi“

Da li sveopšti utisak odgovara realnosti? Da li je 5. oktobar zaista doneo samo razočarenja sudeći po navedenim komentarima? Da li naši kriterijumi visoki ili je revolt opravdan? Ostaje da sačekamo kraj nagradnog konkursa i upoznamo se sa klimom koja vlada kada je o ovom pitanju (za razmišljanje) reč.

Ako i ti imaš odogovor na pitanje  „Šta nam je doneo 5. oktobar?“ možeš ga napisati na zidu Istinomera na FB-u.

Linkovi:

Istinomer FB strana

Istinomer portal

1 komentar

Objavljeno pod Šta ima novo

Jedan odgovor na “Šta nam je doneo 5. oktobar?

  1. inrcija

    kako bre sta nam je doneo,pa peti oktobar,je stvoren da bi nesto odneo, sklonio iz drustva,a mi smo ti koji stvaramo novo drustvo.Ali izgleda da to niko nezna,jer svi misle ,kao i pre petog,da je drustvo i kultura nesto sto se ne menja,vec da su to drugi stvorili za njih(preci u koje se kunemo)
    ps:svi smo mi p..

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s