Nach Frankfurt (1)

Putopis: Frankfurt

Za mnoge mlade ljude, putovanje u Evropu ostaje neostvarena želja. Za početak, dobijanje novog pasoša je dugo i mukotrpno. Tek ako vam uspe da završite sve formalnosti, probijete se kroz redove, i preživite sve rokove, možete da putujete bez viza. Problem je, međutim, što ne možete da putujete bez para. Mladi bi možda i putovali, kad bi neko delio karte besplatno.

PIŠE Darko Janjević, student žurnalistike


Srećom, meni neko jeste poklonio avionske karte. Kao stipendista grada, imao sam priliku da odaberem jednu od desetak destinacija u Evropi za plaćenu povratnu kartu sa niškog aerodroma. Ovo je skraćeni prikaz mog putovanja do Frankfurta na Majni, u Nemačkoj. Dakle, Montenegro Airlines-om od Niša, preko Podgorice do Frankfurta, i nazad.

Većina nas zna da Nišu trenutno radi i civilni aerodrom. Nesrazmerno mali za grad ove veličine, izgleda otprilike onako kako bi trebala da izgleda bolja autobuska stanica. Soc-realistički, a u rano jutro usamljen i mračan. Ima, zapravo, samo dva redovna polaska –za Podgoricu i za Forli u Italiji. Let za Podgoricu kreće u 6:55, a obavezno je stići oko sat i po ranije. U ulaznom delu u oči upada ogromni znak za WC, pored diskretnog putokaza za pasošku kontrolu. Organizacija je očekivano labava – putnici su stizali i 10 minuta pre zakazanog poletanja. Ispred ‘gejta’  samo jedan avion – naš. Ispod znaka za duty free shop zatvorena vrata. Do Podgorice se stiže za oko 40 minuta, i u letu se služe besplatni sokovi.

Podgorički aerodrom izgleda mnogo bolje, iako je grad upola  manji od Niša, ali i kod njih organizacija nije sjajna. Osoblje je uvežbano i naviklo na turiste, ali je dobro da se psihički pripremite za kašnjenje i nedostatak informacija.  Ipak, nepuni sat posle zakaznog poletanja krenuli smo ka Frankfurtu. U vazduhu dobijate besplatni sendvič, koji na žalost ne mogu da komentarišem, jer sam u slast spavao dok su ih služili.

Na prilasku Frankfurtu, Nemačka i kroz prozor aviona izgleda uredno. Reka Majna iz vazduha deluje kao čokolada. Aerodromski kompleks izgleda ogromno i to i jeste. Trenutno se gradi još jedan terminal, sa kojim će Frankfurt biti najveći centar vazdušnog saobraćaja u Evropi.

Po sletanju, verovatno nećete biti blizu aerodromske zgrade – morate ući u autobus koji vas čeka pored aviona i voziti se par minuta.

Nakon ulaska u samo zdanje treba proći pasošku kontrolu i preuzimanje prtljaga. Čak i sa novim pasošem pribojavao sam se da će mi nemački policajac tražiti vizu ili me makar pitati šta radim u njegovoj zemlji. Međutim, sve je prošlo glatko. Čovek je pogledao pasoš, provukao ga kroz čitač i ćutke ga vratio, klimnuvši glavom na moje zahvaljivanje.

Achtung! Aerodrom je veliki, među najvećima u Evropi. Pažljivo pratite znake i obratite pažnju kuda idete. Pitajte nekoga za pomoć, ukoliko znate makar malo engleskog. Većina osoblja na aerodromu će biti spremni da vas upute. Ukoliko ne letite nekom od velikih kompanija, (ili ako dolazite iz neke egzotične destinacije poput Podgorice ili Beograda) najverovatnije će vas staviti na Terminal 2. Da biste došli do taksija, autobusa ili voza za centar grada, morate prvo na tzv skytrain – voz koji se kreće po šinama na  visini od par desetina metara, od jednog do drugog dela aerodroma. Možda deluje strašno, ali je bezbedno i brzo.

Na terminalu 1 imate različite opcije do centra grada. Ukoliko imate nekog da vas sačeka, zadržavanje ispred aerodroma je dozvoljeno samo kratko vreme

. Ukoliko nemate, preporučujem metro (S-bahn) ka gradu. Karte se kupuju na automatu (3.80 €). S-bahn se kreće pod zemljom samo mali deo puta, ostatak vremena možete videti Nemačku izbliza. Možete se odvesti do glavne železničke (Hauptbanhof) i obići svoju prvu znamenitost u Frankfurtu.

Osim ako nemate preteranu količinu prtljaga, ne trošite novac na taksi.

CENE
Smeštaj u Frankfurtu nije jeftin, mada je jeftiniji od nekih drugih evropskih gradova. Najpovoljnija i najsigurnija opcija je uvek kod prijatelja ili rodbine, a ako ste raspoloženi za avanturu, još jedna od besplatnih opcija je Couch surfing. Koristeću ovu opciju, možete da dogovorite  spavanje na par noći kod osobe koja živi u gradu koji planirate da posetite i prijavljena je na ovom sajtu. Zvuči rizično, mada ljudi koje poznajem i koji su isprobali ovaj način smeštaja kažu da nema razloga za brigu. Ipak, budite oprezni, čitajte izveštaje gostiju pre vas, putujte makar sa još jednom osobom, i ako se ne osećate sigurno – potražite drugu varijantu.
Od opcija koji se plaćaju preporučujemo tzv youth hostels. Sajtove je lako naći i shvatiti kako se koriste – npr www.hostelworld.com Rezervacija se prave preko Interneta, i potrebno je da vi ili neko od poverenja ima kreditnu karticu. Po Frankfurtu se ovakav smeštaj kreće između 16 i 24 evra.  Ukoliko putujete sa devojkom ili dečkom, za malo privatnosti moraćete da izdvojite makar dvostruko više.
Treba proveriti da li u cenu ulazi doručak i ostava ili ormarić za prtljag, koliko je hostel daleko od aerodroma, autobuske i železničke stanice, gradskog prevoza, u kakvom se susedstvu nalazi i slično.
Najskuplja i najluksuznija opcija za one sa dubljim džepom su  hoteli. Ipak, obratite pažnju na uslove i potrudite se da znate šta plaćate.
Za jedan obrok u Frankfurtu, tipa pecivo ili sendvič, platićete  između 1.5 i 3 evra. Pola litra piva je preko 2.5 € u kafiću, a čaša soka između jedan i dva evra. Ako imate opciju da kupujete u supermarketima i/ili kuvate sami, naravno, možete proći znatno jeftinije.

Nastavak u sledećem broju

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Putopis

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s