Šta je to smartphone

Ako želite da znate gde se nalazite, kako da dođete do poznatog mesta u nepoznatom gradu, kome da se obratite za pomoć, možete to uraditi smartfon-om ili “pametnim” telefonom. Pored osnovne funkcije telefoniranja i slanja poruka, “pametni” telefon razlikuje se od običnog po tome što ima ugrađen operativni sistem koji može sve što može jedan računar. Brzina procesora ovog “računara u malom” dostiže i do jednog gigaherca.
PIŠE Dušan Stojanović, apsolvent računarstva i informatikeOvako se postiže veća brzina preuzimanja ili slanja podataka preko Interneta, čitanje i slanje e-mail-ova, pristup socijalnim mrežama, kao i gledanje video klipova.
Razlika između samih smartfon uređaja, koje su na trzište izbacili svi vodeći proizvođači telefona- „Nokia“, „Samsung“ i „HTC“ samo je konceptualna i zavisi od softvera koji je instaliran. Ovi telefoni mogu imati Windows Mobile, Android ili Symbian platofrmu, dok je Macintosh operativni sistem rezevisan isključivo za iPhone, a Blackberry za istoimeni uređaj.
Najvažnija stvar kod „pametnih“ telefona jesu aplikacije kojima se nadograđuje postojeći operativni sistem. Spisak aplikacija koje su razvijene za mobilne telefone je neograničen. One mogu biti zabavnog, informativnog i edukativnog karaktera, kao i uloga koju imaju mediji.
Pomoću ovih aplikacija oni koji imaju ove telefona mogu skidati video klipove sa Interneta, pristupiti svom profilu na nekoj od popularnijih socijalnih mreža i četovati sa svojim prijateljima.
Ukoliko izgubite telefon ili ga neko ukrade, pomoću aplikacije Mobile tracker možete saznati svoj IMEI kod, kao i broj nove kartice koja je ubačena u Vaš telefon.
Kod „pametnih“ telefona veličina ekrana je od 2,5 do 4,3 inča. S jedne strane, mobilni telefoni dobijaju one funkcije na koje smo navikli kod personalnog računara. Imaju vireless Internet konekciju i prenos podataka. S druge strane, uprkos impresivnim dimenzijama mobilnog telefona današnjice, postoje i nedostaci.
Kada je reč o ponudi ovih uređaja na srpskom tržištu, naša zemlja ne zaostaje za svetskim trendovima. Mobilni operateri u svojim ponudama imaju uglavnom sve novije modele telefona čija cena zavisi od dužine korisničkod ugovora i tarifnog paketa. U slobodnoj prodaju se mogu naći po ceni od 150 do 450 evra za najnovije modele.
Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod Nauka i tehnologija

Jedan odgovor na “Šta je to smartphone

  1. goran

    jos uvek mi nije jasno zasto je android bolji od drugih!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s