eSrbija na drugom mestu u eSvetu

Strateška browser online igra eRepublik

Bila je čast boriti se u ovoj istorijskoj bici i biti u prvih dvesta po ostvarenoj šteti. Osećaj je neopisiv. Kada vas slabiji izgrači nesebično pomažu i kada se deli poslednji dinar da bi se pružio još jači otpor protivnicima – kaže Dušan, jedan od igrača ove igre.

Pre nešto više od dve godine, kompanija eRepublik Labs iz glavnog grada Irske, izbacila je on-line igru „eRepublik“. U igri su zastupljeni elementi realnog života, kao što inače komentariše i britanski Guardian, a igrači su građani koji rade i svojim aktivnostima učestvuju u razvijanju države. Na igraču je da izabere svoju profesiju. Može biti političar, radnik, novinar, vojnik. Dan traje 24 sata kao i u realnom životu. Prilikom registracije u eRepublik svaki građanin dobija malu pomoć u vidu Platona koji mu ga vodi kroz osnove igre. Pored tutorijala Platona, građanin dobija izvesnu količinu novca, a zatim mora da se zaposli u nekoj od kompanija koja mu omogućava zaradu i egzistenciju.

PIŠE Svetlana Rajković, žurnalista

Ovom strateško – socijalnom browser igrom okuplja preko 350.000 ljudi širom sveta. Raspored država na mapi ovog virtuelnog sveta isti je kao i u stvarnom svetu i većina država je registrovana. U ovom virtuelnom svetu igraču je ponuđeno mnoštvo opcija ekvivalentnim onima u realnom životu.

eSrbija uvedena je na mapu eRepublik pre nešto više od godinu dana. Srpski igrači su do tada živeli po drugim zemljama poput eRusije, eBosne i Hercegovine, eIndonezije, eHrvatske. Kada je eSrbija zavedena kao zemlja, raspisani su politički izbori.

– Tada stvar kreće naopako, jer sada čak i vrapci znaju da je prvi predsednik eSrbije bio Hrvat. Hrvatski igrači napravili su partiju u eSrbiji, uspeli da postave svog čoveka za predsednika i zauzmu više od 50% parlamenta u vrlo tesnom glasanju. Zatim je eSrbija pala pod eHrvatsku vlast i svela se na samo dve slobodne regije. Tada nas je bilo oko 300, ali kao ratnici iz istoimenog filma izvojevali smo pobedu. Sada nas ima 30.000 – priča nam svoje oduševljenje jedan od igrača.

Da bi građanin preživeo, bitno je da redovno konzumira hranu. Već prvog dana skočiće na drugi level kada će mu se pojaviti i mogućnost da vojno trenira. Svaki dan treba da radi, kupuje namirnice kako bi mogao da preživi. Takođe, svaki dan treba da trenira. Nakon izvesnog vremena, na levelu šest, građanin može biti politički aktivan, da glasa. Na levelu osam može da osnuje svoje novine i da budete uspešan novinar. Na levelu devet i jedanaest može da osnuje sopstvenu kompaniju.

ESrbija je od svog osnivanja do danas prošla kroz različite faze. Tako je 25. maja ove godine oko 3.30h ujutru, počela najveća borba u istoriji eRepublike. eSAD napala je eSrbiju. Združene snage protivničkog saveza šalju svoje trupe u eSrbiju, dok saveznici šalju svoje najbolje trupe u eSAD. Nakon neprospavane noći, u 5h ujutru, eSrbija sa svojim saveznicima uspeva da se odbrani.

Bila je čast boriti se u ovoj istorijskoj bici i biti u prvih dvesta po ostvarenoj šteti. Osećaj je neopisiv. Kada vas slabiji izgrači nesebično pomažu i kada se deli poslednji dinar da bi se pružio još jači otpor protivnicima – kaže Dušan, jedan od igrača ove igre.

Sada je eSrbija na drugom mestu u eRepublik, ima sedam regiona i registrovanih 20 997 stanovnika.

Link:

www.erepublik.com

Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod Nauka i tehnologija

Jedan odgovor na “eSrbija na drugom mestu u eSvetu

  1. Povratni ping: Sadržaj broja 2 « Mladi 018

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s