Pametne kuće – kuće budućnosti!

Your browser may not support display of this image. Međunarodni letnji akademski kurs 2010.

Kao i prethodnih godina, u julu 2010. godine studentska organizacija „Best Niš“ u saradnji sa Građevinsko-arhitektonskim, Mašinskim i Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, organizovaće treći po redu Letnji akademski kurs na temu „Pametne kuće budućnosti“. Kurs će biti održan u periodu od 20. do 30. jula 2010.godine, u prostorijama Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Prijava do petka, 25. juna 2010. godine, do 23h.

Pravo učešća imaju 25 studenata niškog univerziteta i 25 studenata iz 17 različitih zemalja Evrope. Učesnici su studenti arhitektonskog, građevinskog, elektronskog i mašinskog fakulteta, a na kursu će se susresti sa raznim stručnim predavanjima iz ove oblasti, upoznaće Niš i srpsku kulturu i običaje i obići neke od znamenitijih mesta u našem gradu, ali i širom Srbije.


„Akademski deo kursa će se sastojati od minimum 18 sati stručnih predavanja i 12 sati praktičnog rada – case study-a i stručnih ekskurzija. U periodu od 10 dana, predavanja će se realizovati od strane profesora Univerziteta u Nišu i drugih stručnih lica. Predavanja će biti držana na engleskom ili na srpskom jeziku uz simultano prevođenje. Nakon predavanja, učesnici kursa će biti podeljeni u 10 mešovitih timova koji će za vreme praktičnog akademskog dela kursa, uz pomoć prethodno stečenog znanja, raznih materijala i debate u okviru svog tima, rešavati određeni problem – viziju na zadatu temu kursa. Po završetku kursa učesnici će pripremiti prezentaciju svojih radova radi dobijanja sertifikata, kao dokaza uspešno pohađanog kursa. Ovaj sertifikat omogućava studentima dobijanje kredita na njihovim matičnim univerzitetima po evropskom kreditnom transfer sistemu“, kaže Milena Dostanić, jedan od organizatora ovog kursa.

U okviru kursa, pored predavanja, biće organizovane stručne ekskurzije i posete lokacijama i objektima koje su direktno povezani sa temom kursa. Cilj tih poseta jeste da studente bolje upozna sa primerima ovakvih objekata, što će predstavljati neprocenjivo iskustvo za kasnije profesionalno angažovanje i uspeh u radu u ovoj oblasti. Takođe, organizacijom raznih tematskih žurki, podsticaće se druženje, upoznavanje novih kultura i zbližavanje domaćih i stranih učesnika.

„Smart houses of the future“ ili Pametne kuće budućnosti, obuhvataju teme iz različitih oblasti arhitekture, građevine, elektronike i mašinstva. Zato je ideja „Best“-a da sve ovo objedini i kroz kurs prikaže studentima kakve su sve mogućnosti i u kom se pravcu mogu razvijati kuće/zgrade u budućnosti.

Your browser may not support display of this image.

Neke od oblasti koje će se na kursu obrađivati su:

 • Arhitektonsko projektovanje savremenih objekata
 • Savremeni materijali
 • Energetska efikasnost zgrada
 • Solarna energija
 • Veštačka inteligencija
 • Automatika i robotika
 • Primeri izvedenih objekata

Prijava za domaće učesnike je krenula i trajaće do petka, 25. juna 2010. godine, do 23h. Studenti se prijavljuju slanjem motivacionog pisma na engleskom jeziku. Link za prijavu: http://jobfairnis.rs/sc10/sc10prijava.php

Ostale informacije o kursu se mogu pronaći na veb adresi: http://www.bestorg.eu/nis/summer10 ili u prostorijama Lokalne Best grupe na međuspratu M1 Elektronskog fakulteta u ulici Aleksandra Medvedeva 14 u Nišu.

Jelena Kostadinović

Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod Grad Niš, Šta ima novo

Jedan odgovor na “Pametne kuće – kuće budućnosti!

 1. Vlada

  E, ovo je ekstra.
  Lep tekst i zanimljiva tema.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s