Opet Savez

Pravnici u trci za mandate u Studentskom parlamentu

Predizborne ankete, koje je sprovodila Unije studenata Pravnog fakulteta, ukazivale su na to da većini studenata-ispitanika nije poznato delovanje i rad ne samo studentskih organizacija već i parlamenta, kao i da mnogi nezadovoljni trenutnim stanjem ne žele da glasaju.

PIŠE Milica Stojanović

Studentske organizacije osnivaju se kao neprofitna udruženja građana, koje imaju za primarne ciljeve zaštitu prava i interesa studenata, i čiji članovi učestvuju u organizovanja nastavnih i vannastavnih aktivnosti na fakultetu. Kroz realizaciju mnogih projekata, tribina, seminara, izložbi, sajmova, sportskih aktivnosti, žurki, apsolventskih ekskurzija i večeri ispoljavaju se mnogobrojne ideje studenata-članova ovih organizacija. Na svemu ovome studentske organizacije rade tokom čitave godine. Ipak. vrlo intenzivan rad i transparentnost ostvarenih rezultata najizraženiji je u nedeljama koje prethode izborima za Studentski pralament.

Prvi izbori za studentski parlament na Pravnom fakultetu održani su pre pet godina i od tada parlametarnu većinu na izborima čine članovi Saveza studenata Pravnog fakulteta. Studentski parlament Pravnog fakulteta u Nišu je organ fakulteta putem kojeg studenti ostvaruju svoja prava i interese na fakultetu, učestvuju u donošenju važnih odluka koje se odnose na njihovo studiranje, organizuju kulturno-obrazovne manifestacije kao i manifestacije humanitarnog karaktera, imaju garantovanu slobodu mišljenja i izražavanja. Studentski parlament bira i razrešava predstavnike studenata u organima fakulteta kao i u organima drugih ustanova u kojima su zastupljeni predstavnici studenata.

Intenzivna izborna kampanja četiri studentske organizacije obeležila je kraj meseca marta i prvu nedelju apirla. Za svoje predstavnike u parlamentu (25) prvi put ove godine osim Saveza studenta Pravnog fakulteta (SSPF) i Evropskog udruženja studenta prava (ELSA) na glasačkim listićima svoja mesta su našle i dve nove organizacije, Klub studenata Pravnog fakulteta  (KSPF) i Unija studenata Pravnog fakulteta. Izborna trka četiri studentske organizacije okončana je 8. aprila 2010.godine. Prema biračkom spisku pravo glasa imalo je 2943 studenata, a svoje pravo da  učestvuju i doprinesu rezultatima izbora ostvarilo je 850 studenata. Sami izbori su protekli onako kako dolikuje akademskim gradjanima, uz postovanje zakonskih propisa, bez nepravilnosti i incidenata. Predizborne ankete, koje je sprovodila Unije studenata Pravnog fakulteta, ukazivale su na to da većini studenata-ispitanika nije poznato delovanje i rad ne samo studentskih organizacija već i parlamenta, kao i da mnogi nezadovoljni trenutnim stanjem ne žele da glasaju. Međutim, neuobičajena izlaznost studenata-glasača dala je  neočekivane i gotovo nepredvidive rezultate za sve. Promene u radu i delovanju Parlameta koje su najavljivane u predizbornoj kampanji ostale su samo mrtvo slovo na papiru jer su izborni cenzus od 20% prešle su samo dve organizacije, SSPF (424) i KSPF (196).

SSPF ima 17 predstavnika u parlamentu što čini 2/3 većinu. Predstavnici ove organizacije jako su zadovoljni izbornim rezultatima, ovo je peta godina za redom kako pobeđuju ali prva sa ovako ubedljivom većinom. Prema SSPF-u ovo je realno i očekivano stanje stvari. SSPF je više od decenije  organizator Pravnijade, naučno-stručnih tribina, izdavac lista Pravnik sve ovo govori u prilog njihovom izbornom uspehu.

KSPF je studentska organizacija koja se osnovala u toku 2009. godine, svoj program zasnovala je na implementaciji Bolonje a u pogledu vannastavnih aktivnosti najupečatljiviji projekat bila je predstava „Putovanje kroz gusto granje“.  KSPF  u parlametu ima 8 mandata.

Tradiconalni organizator Kopaoničke škole prava, stručnih seminara, pobornik međunarodne saradnje ELSA sa 128 glasova ove godine je bez mandata u Studentskom parlamentu. Ovaj pomalo neočekivani izborni rezultat je zgodna prilika da se sveobuhvatno sagleda dosadašnji rad organizacije i da se eventualni propusti upotpune, dobre ideje realizuju i ustale.

Nepunih mesec dana postojanja Uniji je na izborima donelo 100 glasova. Predstavnici Unije ove izborne rezultate smatraju realnim pokazateljem i merodavnom ocenom onoga što su postigli. Takodje, izborni rezultati predstavljaju veliki podsticaj za sve članove da rade na projektima koji ce se izdvojiti. Njihovu izbornu kampanju obeležio je dvodnevni Sajam knjiga i nastup DJ Buceka.

Nove studentske organizacije osnovane upravo iz razloga da se promeni parlametnarni sastav nisu u potpunosti uspele u svojim predizbornim zalaganjima. Konstituisanje Parlameta održano je 15.04.2010. godine. Na ovoj konstitutivnoj sednici izvršena je verifikacija mandata,  izbor predsednika parlamenta. Ovu odgovornu funkciju po drugi put obavljaće Aleksandar Janić. Sada je na novom parlametnarnom sastavu da uoči potrebe studenata, usvoji plan rada čijom će realizacijom dokazati da su dostojni mandata ali pre svega poverenja koje su im poklonili studenti.

Advertisements

1 komentar

Objavljeno pod Omladinska politika

Jedan odgovor na “Opet Savez

  1. Povratni ping: SADRŽAJ PRVOG BROJA « Mladi 018

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s