Lako je hejtovati

Intervju : Aleksandra Strahinić, menadžerka za odnose sa javnošću Studentskog kulturnog centra u Nišu

Najbolja inicijativa, koja će ispratiti vaše potrebe je VAŠA inicijativa. Ne treba čekati da neko telepatski zaključi šta vama treba, a ako budete dovoljno jasni, realni i uporni naći ćete nekoga ko će to podržati. Mnoge dobre stvari počele su od malih lokalnih akcija. SKC je otvoren za predloge i inicijative i na taj način i jesu kreirani neki od naših novih programa tokom prošle godine.

PIŠE Milena Stošić

Studentski kulturni centar jedna je od vodećih institucija u Nišu, koja svojim radom profiliše kulturni prostor grada, kako stoji na sajtu centra. Da to nije neutemeljeni hvalospev svedoče brojni događaji i inicijative koje je SKC omogućio mladima u Nišu (a i starijima). Samo prošlog meseca SKC je organizovao niz raznovrsnih događaja i ostvaruje kontinuiranu saradnju sa brojnim drugim institucijama realizujući promocije filmova, konkurse, predstave, sajmove knjiga itd. U tom kontekstu razgovaramo sa Aleksandrom Strahinić, psihologom i edukantom psihodramske psihoterapije i menadžerkom za odnose sa javnošću SKC-a – o kulturi u Nišu, dostupnosti sadržaja, odnosu ponude i potražnje kroz prizmu mladih, koji su i primarna ciljna grupa ove institucije.

Da li se o kulturi u Nisu moze govoriti u terminima zadovoljstva ili nezadovoljstva?

O kulturi se može govoriti na razne načine a upravo birani način jeste odraz lične kulture i kulturnog profila pojedinca.  Najčešće kroz prizmu onoga što volimo i što nam je blisko i posmatramo  kulturnu ponudu i dajemo ocene o njoj pa tako često umemo da idemo iz nekritičnosti u onu drugu jednako lošu krajnost.

U Nišu ima dosta zanimljivih događaja iz svih oblasti kulture, i iako je uvek moguće da toga bude više i kvantitativno  a posebno kvalitativno, ponekad se treba prisetiti i nekih ranijih godina i uvideti da postoji značajan napredak u tom smislu. Naravno ako stanje poredimo sa Beogradom, Novim Sadom ili svetskim okvirima uvek možemo reći da je kulturna ponuda kod nas “smešna” ili nepostojeća, kako se često čuje, ali time samo umanjujemo svoju sposobnost da uživamo u  postojećoj ponudi i onoga što nije popularno, zvučno i na neki način već poznato i time i ne vidimo i u startu umanjujemo  početne napore, pogotovo mladih neafirmisanih autora, koji se bore da u tom smislu nešto promene. Moje mišljenje je da u Nišu ima zanimljivih kulturnih projekata, pogotovo mladih umetnika, koji su vredni pažnje ali da  ono na čemu posebno treba da se radi jeste sistemski  razvoj  kulturne  politika koji će omogučiti  da postoje jasni uslovi i mogućnosti za razvoj.

Koji su kulturni sadrzaji dostupni i popularni u Nišu ?

Kada govorimo o kulturi u najširem smislu moj stav je da je i nekultura deo kulture. U tom smislu po staroj Protagorinoj – « Čovek je mera svih stvari, onih koje jesu da jesu i onih koje nisu da nisu », pa tako i kulturni sadržaji jednog grada odslikavaju  potrebe i želje raznih interesnih grupa među konzumentima kulture. Gledajući kroz to, može se reći da u  Nišu ima raznih sadržaja koji su dostupni, a  posebno onih koji su popularni. Najvidljivija širina ponude je u spektru muzičke zabave. Ono što je dobro, je što poslednjih godina počinje da se uviđa neka profilisanost među kulturnim institucijama, nevladinim organizacijama, pojedinačnim inicijativama I u krajnjoj liniji među klubovima i mestima za izlaske, pa se prema afinitetima možemo i opredeliti šta je to što pratimo i kako se zabavljamo.

Šta je sa dostupnošću u finansijskom smislu?

Ako gledamo u celini, u Nišu se mogu videti događaji iz svih sfera kulture i zabave, a ukoliko se ne opredelimo da izlazimo svake večeri, verujem da su nam onda svi dostupni jer cene karata, iako ponekad visoke za naše uslove, jesu i neka vrsta našeg ličnog ulaganja i nagrade za nečiji rad.  Ono na šta treba možda skrenuti pažnju jeste da nije kvalitet uvek ono što je skupo i nije nedostatak kvaliteta ono za šta vam treba malo novca ili vam karta i ne treba.  U tom smisli SKC kao institucija kulture pre svega okrenuta mladima, teži da svoje programe organizuje tako da budu maksimalno dostupni svima, a najviše, mlađoj, studentskoj populaciji. Ulaz na preko 80% događaja jeste besplatan a i kada vam je potrebna karta onda za nju nikada ne morate izdvojiti mnogo novca.

Šta ne možemo videti u gradu ?

Ono što se ne može videti jesu na primer, koncerti A produkcije pre svega inostranih muzičkih zvezda a zatim i izložbe i performansi najčešće stranih umetnika koji iziskuju  izuzetne umetničke i tehničke napore pri organizaciji. Jedan od razloga zašto je to tako je i taj što našem gradu još uvek nedostaju prostori koji mogu da podrže zahteve ovakvih produkcija pa čak i mnogo manje zahtevnih izvođačkih projekata. Ali do tada radimo u onome što imamo i trudimo se da se u tim raspoloživim prostorima organizujemo na najbolji mogući način.

Kako komentarišete nedostatak bioskopa u Nišu ?

Nedostatak bioskopske sale a posebno adekvatne sale koja prati nove filmske tehnologije je jako loša slika kulturne ponude jednog grada. Iz svog iskustva,  mogu da kažem da je niška publika izuzetno zainteresovana za filmske programe, dugometražne i kratkometražne filmove, prikaze inostranih produkcija i posebno  za animirana ostvarenja, koja se se retko gde mogu videti a SKC ih, u saradnji sa nekoliko festivala, prikazuje zadnjih nekoliko godina.

Neretko se pominje da kulturni sadržaj koji je u ponudi nije u skladu sa potrebama mladih ?

Najbolja inicijativa, koja će ispratiti vaše potrebe je VAŠA inicijativa. Ne treba čekati da neko telepatski zaključi šta vama treba, a ako budete dovoljno jasni, realni i uporni naći ćete nekoga ko će to podržati. Mnoge dobre stvari počele su od malih lokalnih akcija. SKC je otvoren za predloge i inicijative i na taj način i jesu kreirani neki od naših novih programa tokom prošle godine.

Kako doći do informacija o kulturnim programima ?

Treba biti informisan. Puno puta mi se dešava da me prijatelji i poznanici  zovu  i pitaju za najave raznih dešavanja, gde šta ima za vikend, i kako je bilo..  pod sloganom « Ti znaš ». Danas u eri informacionih tehnologija, interneta pre svega, lako je biti obavešten ukoliko neko želi da načini taj minimalni napor. Sve informacije uvek se mogu naći na sajtu i facebooku, kad je reč o SKC-u. Pored toga, programe najavljujemo na TV-u i na radiju, u novinama, šaljemo mailove i sms-ove o pojedinačnim dešavanjima, sarađujemo sa raznim sajtovima koji prenose nase informacije, štampamo plakate i flajere i uvek računamo i na vest « od usta do usta ».

Aleksandra Strahinić još ističe i da je važno da ljudi rade na stvaranju svog ličnog ukusa ali da se pri tome ne zatvaraju unapred prema raznim novinama, a istraživanje kulturne ponude je najbolji način za to. « Lako je hejtovati nekoga ili nešto što je već urađeno.. treba ponekad razmisliti koliko je truda, entuzijazma i ostalih resursa uloženo u izradu nekog projekta ili organizaciju nekog odgađaja, bilo da je pitanju žurka, koncert benda, pozorišna predstava, izložba, radionica…  Treba da se učimo da pohvalimo i podržimo a kad je potrebno i iskritikujemo, ali konstruktivno. I naravno, koliko god nove tehnologije donose dobra uvek glasam za komunikaciju u zabavu uživo! », zaključuje ona.

Advertisements

3 komentara

Objavljeno pod Grad Niš, Kultura

3 odgovora na “Lako je hejtovati

  1. Povratni ping: SADRŽAJ PRVOG BROJA « Mladi 018

  2. Ivana

    Pa ne slazem se bas da ima tolko zanimljivih kulturnih projekata u Nisu.. ali svaka cast SKC-u

  3. Jedan od velikih problema jeste i neinformisanost o kulturno-muzičkim dešavanjima, pa tako i imamo predrasude „ma kakav Niš, to mrtav grad, ništa se ne dešava“.

    SKC je upravo jedan od onih motora koji vredno radi kako bi osvetlio nišku kulturno-muzičku scenu, i što je vrlo važno daje sve više podršku alternativi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s